• 2%

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            ďakujeme všetkým, ktorí  ste nám v minulom roku darovali 2% zo svojej dane. Veľmi si vážime Vašu priazeň a podporu. 

            Zároveň Vás chceme opäť osloviť, aby ste aj tento rok pomohli  skvalitniť výchovno-vzdelávací proces  našich žiakov darovaním 2% z dane.

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole,
            • modernizáciu  školy.

             

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pripravili sme pre Vás stručný návod, ako na to.

            Obe tlačivá  potrebné k darovaniu Potvrdenie o zaplatení dane za rok 2023.pdf a  Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane.pdf odovzdajte daňovému úradu, môžete ich však poslať po dieťati alebo vhodiť do schránky pri služobnom vchode našej školy najneskôr do 30.4.2023. 

            Za darovanie 2% z dane vopred ďakujeme. 

          • Korčuliarsky kurz

          • Aj tento školský rok sa žiaci 2. ročníka zúčastnili týždňového korčuliarskeho kurzu. Túto športovú aktivitu nám umožnilo Mesto Považská Bystrica v spolupráci s hokejovým klubom. Naši žiaci si pod vedením skvelých trénerov kurz veľmi užili, každý deň sa tešili na nový zaujímavý program. Počas týždňa sa všetci v korčuľovaní zdokonalili a v posledný deň na korčuliarskej olympiáde mohli ukázať  svojim rodičom, čo všetko na ľade dokážu. 

             

          • Šachový krúžok

          • Tento školský rok sme po prvýkrát otvorili šachový krúžok, ktorý zaznamenal veľký záujem u našich žiakov všetkých ročníkov. 

            Šach je hra, ktorá vznikla v 6. storočí nášho letopočtu. na území Indie. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta. Pôvodne bola braná ako hra kráľov, teda hra len pre pár vyvolených a využívali ju na učenie sa taktiky a stratégie boja. Postupne sa rozšírila medzi všetky vrstvy ľudí. V dnešnej dobe je súčasťou vzdelávacieho kurikula vo viacerých štátoch sveta. Vznikol medzinárodný projekt Šach na školách, ktorého hlavnou myšlienkou nie je vychovať z každého dieťaťa vrcholového šachistu, ale využiť šach ako nástroj na zlepšenie výučby. Šach pomáha žiakom v nasledujúcich oblastiach:

            Pozornosť - deti sa učia chápať výhody pozorného sledovania a koncentrácie. Ak nedokážu sledovať, čo sa deje, nemôžu vhodne reagovať bez ohľadu na to, aké sú múdre.

            Predstavivosť - Deti sú nútené si predstaviť rôzne akcie v rôznom poradí, pred tým ako sa udejú. Túto vlastnosť rozvíjame u detí tým, že ich učíme si predstavovať budúce ťahy bez toho aby ťahali figúrkami.

            Predvídanie - Deti sa učia najprv myslieť, potom konať. Po čase šach pomôže rozvinúť trpezlivosť a myslenie ako také.

            Porovnávanie možností - Deti sa učia, že nemusia spraviť hneď prvú vec, čo ich napadne. Učia sa zvažovať rôzne možnosti a ich pre a proti. Rozhodovací proces je lepší, ak je podložený logikou.

            Abstraktné myslenie - Deti sa učia odpútať od detailov a rôzne témy či koncepty použiť v rôznych ale súvisiacich situáciách.

            Plánovanie - Deti sa učia si stanovovať ciele a určovať si konkrétne kroky vedúce k nim. Veľmi dôležité je, že sa učia v prípade potreby prehodnotiť svoje ciele, či plány na základe zmeny situácie.

            Súčasné zvažovanie rôznych možností - Deti sa učia neupínať len na jeden možný plán. Paralelne zvažujú rôzne možnosti.Každý kameň má svoju hodnotu, s ktorou žiaci môžu pracovať – sčítavať, odčítavať, porovnávať, zistiť, kto vyhráva.

            Hra šach spája v sebe transmisívne prístupy s konštruktivistickými. Dieťa sa naučí ťahať kameňmi, oboznámi sa so základnými pojmami a pravidlami, naučí sa napr. matovanie dvomi vežami. Samotnú šachovú partiu však tvorí samo, pričom môže využívať poznatky a skúsenosti, ktoré doteraz nadobudlo. Chyby, ktoré pri hre robí, majú dieťa posúvať vpred. Odporúčame časovú dotáciu 1 hodiny týždenne. Vyučovanie je zamerané hlavne na vlastnú aktivitu žiakov pri riešení problémov s využívaním šachovej súpravy – šachovnice a šachových kameňov.  Mgr. Štefan Capák

          • Práca výchovnej poradkyne s kolektívom 7.B v oblasti kariérovej výchovy

          • Popri edukačnom procese naši pedagógovia nezabúdajú ani na kariérovú výchovu žiakov. Snažia sa v každom žiakovi budovať sebadôveru, objavovať a podporovať jeho talent, ktorý je dôležitým prvkom pri plánovaní ďalšieho štúdia a voľbe povolania. V rámci dlhodobej kariérovej výchovy je hlavným cieľom, aby sa žiaci vedeli orientovať v oblasti vlastného smerovania, a aby sa vedeli správne rozhodnúť pre budúce povolanie.

            Cieľom aktivity nazvanej Balón hodnôt je definovanie najdôležitejších hodnôt, ktoré môžu byť kľúčové pri voľbe budúceho povolania

             

          • Športovo-zábavné aktivity v ŠKD

          • V našom školskom klube detí majú hry nezastupiteľné miesto. Deti sa viac a v rôznych situáciách navzájom spoznávajú, učia sa tvoriť si vlastné názory,  hlbšie poznávajú medziľudské vzťahy i samých seba. Hrať sa znamená pre klubistov vyskúšať si sám seba v rôznych situáciách, načerpať novú energiu, rozvíjať zručnosti a zabávať sa. Najviac milujú športové a zábavné aktivity. 

          • 2. miesto v okresnom kole OAJ

          • Naša Miška Majtánová, žiačka 8.A triedy opäť zabodovala - svojimi poznatkami získala krásne 2. miesto v okresnom kole súťaže Olympiáda v anglickom jazyku.

            Miška, gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu našej školy.

          • Víťazstvo v okresnom kole v basketbale 3x3 chlapcov

          • 1. februára 2024 sme na pôde našej školy privítali družstvá chlapcov z viacerých považsko-bystrických základných škôl, aby si zmerali svoje sily v basketbale 3x3. Naši chlapci sa počas zápasov nedali ničím odradiť, úspešne zdolali všetkých súperov, zvíťazili a zároveň získali postup do vyššieho kola. 

          • Školské kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • V školskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín zaznelo plno krásnych básní a úryvkov prózy slávnych spisovateľov v podaní našich milých a šikovných žiakov. Poniektorí mali maličkú trému, ale napokon svoj prednes všetci krásne zvládli. Porota, ktorú tvorili naše pani učiteľky rozhodla o umiestnení nasledovne: 

            Poézia

            1. Agnes Brezničanová lll.B

            2. Sabina Sanigová lll.B

            3. Zuzana Kozáriková ll.A

            Próza

            1. Sandra Vlčíková IV.B

            2. Simona Brigantová IIl.A

            3. Nela Pšenáková IV.B

             

            Ďakujeme všetkým deťom z účasť a víťazom držíme palce v okresnom kole. 

          • Školský karneval

          • V predposledný januárový deň sa v našej školskej jedálni stretli všetky deti 1. - 4. ročníka a predškoláci zo sídliskových materských škôlok na veľkom školskom karnevale. Tak, ako každý rok, opäť sme využili fašiangové obdobie, aby sme sa mohli dobre zabaviť.  Deti preukázali obrovskú dávku tvorivosti a nápaditosti, pripravili si všakovaké masky, v ktorých sme mnohých ani nespoznali :-)). 

          • Holokaust vo vyučovaní

          • Téma holokaustu je vo svetle aktuálnych svetových udalostí veľmi dôležitá. Naša škola sa tento rok
            zapojila do projektu Krókus. Dostali sme sadeničky krókusov a našou úlohou bolo ich zasadiť a starať
            sa o ne, aby v januári, v období, keď si pripomíname pamiatku obetí holokaustu, tieto žlté kvietky
            rozkvitli. Spolupracujeme pri tom s Mgr. S. Adamčíkovou, ktorá je nielen biologička, ale učí aj
            predmet Svet práce.
            V októbri a novembri sme s našimi deviatakmi absolvovali aj dve exkurzie. Prvá bola prehliadka
            turistického okruhu Židovská Žilina. Bola zameraná predovšetkým na zoznámenie s touto komunitou,
            ich zvykmi, pamiatkami...
            Následne sme išli do Múzea holokaustu v Seredi, kde sme navštívili koncentračný tábor, v ktorom
            zhromažďovali židovské obyvateľstvo a následne ich transportovali do vyhladzovacích táborov. Tu pre
            nás pripravili aj prednášku spojenú s besedou. Samotné baraky sme si nielen prezreli a vypočuli o ich
            histórii, ale pani sprievodkyňa pre nás pripravila tímovú súťaž. Rozdelili sme sa do 2 skupín a snažili
            sme sa uplatniť všetky získané vedomosti. Väčšina našich deviatakov by chcela navštíviť tábor
            Auschwitz-Birkenau v Poľsku a práve táto exkurzia bola pre nich vhodnou prípravou.

            Mgr. D. Markovičová

          • Riaditeľské voľno

          • Súkromná základná škola DSA, Sídl. Rozkvet 2047, Považská Bystrica

             

            Rozhodnutie o udelení riaditeľského voľna

            Riaditeľ Súkromnej základnej školy DSA, Sídl. Rozkvet 2047 v Považskej Bystrici oznamuje, že v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov podľa § 150 ods. 5  udeľuje žiakom 1. - 9. ročníka na deň 19.1.2024 (piatok) riaditeľské voľno z organizačných a prevádzkových dôvodov.

            V tomto čase preberá zodpovednosť za svoje dieťa zákonný zástupca.

            Školský klub, ani školská jedáleň nie sú pre žiakov v prevádzke. Žiaci - stravníci sú v tento deň z obeda automaticky odhlásení. 

             

            V Považskej Bystrici dňa 12.1.2024                       Mgr. M. Červenák, riaditeľ ZŠ